.
.
.
.
.

11 noiembrie 2013

De ce nu iși fac bogații case tradiționale românești - DC News


Articolul original aici : 
http://www.dcnews.ro/2013/11/de-ce-nu-isi-fac-bogatii-case-traditionale-romanesti-interviu-cu-iz-de-poveste/



Cine nu și-ar dori să trăiască într-o casă mică, cochetă care să păstreze un iz de poveste din vremurile de demult? Există un architect român care poate transforma acest vis în realitate și asta pentru că  proiectează căsuțe tradiționale – la fel de frumoase ca cele de la Muzeul Satului.
(cititi mai departe dand clic pe link-ul de mai jos)

De ce nu iși fac bogații case tradiționale românești. Interviu cu iz de poveste
Este vorba despre Liliana Chiaburu – o femeie cu o voce firavă, dar cu niște convingeri firme. Aceasta a vorbit pentru DC News despre ce înseamnă casa perfectă, dar și despre debutul de poveste în acest domeniu  – al caselor tradiționale românești.
“În anul 2000 am proiectat prima casă tradițională pentru un preot. Pentru a fi perfectă, o locuință trebuie să corespundă cerințelor beneficiarului. Mai mult decât atât, trebuie să aducă ceva inedit la care omul nu se așteaptă. O casă trebuie să-l odihnească și să-l facă să se simtă ocrotit”, ne-a spus Liliana Chiaburu.
De asemenea, a vorbit și despre pridvor – elementul specific al arhitecturii românești. “Este un spațiu de trecere între exterior și interior. Pridvorul conferă casei umbră, dar și lumină filtrată. Aceasta din urmă face ca atmosfera din casă să fie una foarte caldă, astfel încât proprietarul să se simtă ocrotit”, a mai spus Liliana Chiaburu.
De ce nu iși fac bogații case tradiționale românești. Interviu cu iz de poveste
Notariatul din Peris, Ilfov
Trebuie spus că există câteva diferențe între casa modernă și cea tradițională. De fapt, este vorba de cu totul altceva.  “Casele moderne pornesc de la ideea că trebuie să fie interesante. În schimb, o casă tradițională are cu totul alt deziderat”, a punctat arhitectul.
De ce nu iși fac bogații case tradiționale românești. Interviu cu iz de poveste
Casă la Gogeasca, Prahova
Chiar dacă aceste căsuțe tradiționale sunt extrem de frumoase și păstrează o aromă a vremurilor vechi, românii bogați nu preferă astfel de locuințe. “Persoanele care au mulți bani nu aleg căsuțe tradiționale românești. Au tendința de a-și etala bogăția și nu pot face acest lucru cu o casă tradițională. Oamenii bogați vor să arate că au bani prin căsuțe care  – după cum cred ei – nu s-a mai văzut nicăieri în România. Ei vor să facă lucruri cât mai mari. Își doresc să fie originali, dar din păcate… sunt prea puține case ale celor bogați care sunt proiectate cu bun gust”, a conchis Liliana Chiaburu. Căsuțele nu sunt deloc scumpe – costă  între 400 și 500 euro pe metru pătrat construit.
De ce nu iși fac bogații case tradiționale românești. Interviu cu iz de poveste
Casă la Dudu (comuna Roşu), Ilfov
 Dacă vreți să vedeți și alte căsuțe la fel de frumoase, vă invităm să vizitați http://caseromanestilacomanda.blogspot.ro , http://caseromanestilacomanda.blogspot.ro