arh. Henrieta Delavrancea - Casă la Drăghiceni, jud. Olt, 1936

.


Eustaţiu Stoenescu, Conacul de la Drăghiceni, 1941sursa imaginilor:

(1) - (2) Grigore Ionescu - Arhitectura pe teritoriul Romaniei de-a lungul veacurilor, Ed. Academiei, Buc., 1982
(3) - (8) http://picasaweb.google.com/razvanluscov
.
.
.

11 comentarii:

 1. Care este costul ridicarii unei asemenea case?
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. O apreciere foarte rapida se face inmultind suprafata construita masurata in metri patrati (inclusiv beci, mansarda, daca exista, foisor, pridvoare etc.) cu 500 de euro care este pretul mediu pe metru patrat calculat la ora asta.
  Casa asta pare sa aiba cam 120 mp (nu are nici beci, nici mansarda), deci pretul ei ar fi cam in jur la 60.000 euro.

  RăspundețiȘtergere
 3. Casa a fost proiectata pentru pictorul Eustatiu Stoenescu (+1957).

  Dupa exproprierea din 1945 si dupa plecarea pictorului Eustatiu Stoenescu din tara, casa a capatat destinatia de crasma si cooperativa sateasca. A rezistat pana in 1972 cand a fost demolata.

  RăspundețiȘtergere
 4. ...inca destul de prohibitiv pentru un om de rind.
  Sint interesat si de tehnologii traditionale; incalzire/gatit de exemplu. Tin minte cuptoare cladite ce se prelungeau cu un pat.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ma bucura interesul dvstra. Dar, din pacate , eu nu stiu sa va dau o trimitere spre cineva specializat in asa ceva. Cu siguranta, insa, exista peste tot mesteri locali care sa gaseasca solutii la ceea ce doriti. Chiar daca nu le aplica frecvent...

  Eu v-am raspuns cu un pret mediu. Solutii exista si pentru rezolvari mai ieftine. Dar cel mai bine va sfatuiti cu o echipa de constructori.

  RăspundețiȘtergere
 6. Seful meu este un neamt din Bavaria. Desi lucram peste Ocean si el si eu visam sa ne reintoarcem la origini. El inca merge anual sa-si faca revizia vechiului tractor si verifica saptaminal pretul la griu; are o mica gospodarie. Ramin uimit, desi n-ar trebui, de lucrurile care ne leaga: vorbeam de avantajele sobelor de teracota si de afumatori. Tin minte ca locul unde se facea fumul/focul era legat de afumatoare print-un tunel subteran sau tub ingropat; astfel focul nu era niciodata iute. Exact ca si in Bavaria.
  Visez o gospodarie la tara...si copiii mei merita libertatea spatiului nemarginit, eventual sa invat sa fac ceva util oamenilor (case, cuptoare, porti, ciubere, mobila etc)...acuma lucrez pentru o multinationala...contra oamenilor.

  RăspundețiȘtergere
 7. Un mic amanunt:Draghiceni este in judetul Olt nu in Dolj... Este la cca. 5 Km de Caracal. Tot de la Draghiceni este unul din cele doua bordeie de pamant de la Muzeul Satului din Bucuresti.

  RăspundețiȘtergere
 8. Am corectat acum. In sursele mele gasisem intr-un loc Olt si in altele Dolj. Ar fi trebuit sa verific, multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 9. Vai cat este de frumossa. Folosesc feminimul pentru casa in loc de neutrul pentru conac fara nici un motiv anume. Imi imaginez seri lungi cu vin bun sec si lautari si poate cateva faclii prin gradina...

  RăspundețiȘtergere
 10. Da, minunata, simpla si primitoare, odihnitoare...

  RăspundețiȘtergere
 11. Am vrut sa va fac o surpriza placuta si sa va trimit fotografii cu situatia actuala... dejamagire totala! Sarpanta a disparut complet, tencuiala este evaporata (probabil urmeaza caramizile)...saracie (prostie) mare in sud. Asta este situatia care se observa din DN 6 (Caracal - Craiova) eu nici nu am mai incercat sa ma aproprii. Sa ne multumim cu amintirea! Sa traiti bine...

  RăspundețiȘtergere