...

3 octombrie 2009

Se poate proiecta o casă foarte modernă şi totuşi foarte românească?

.
Henrieta Delavrancea - Casa Constantiniu, Balcic, 1935

imagine preluată din Henrieta Delavrancea Gibory - arhitectură 1930-1940,
 autor Militza Sion, Editura Simetria 2009Henrieta Delavrancea - Casa Rasoviceanu, Balcic, 1934
.


.

5 comentarii:

 1. Draga Liliana,
  Imi plac casele proiectate de tine si te felicit pentru curajul de a proiecta in stil romanesc traditional.
  Am crezut ca dupa 20 de ani de la Revolutie problema cu benefiaciarul care altereaza neinspirat proiectul, odata ce s-a vazut cu el in mana, s-a rezolvat. Nu inteleg cum dupa ce a fost aprobat de primarie sau consiliul judetean proiectul mai poate suferi modificari fara aprobarea celor dintai mentionati. Daca exista un vid legislativ cred ca OAR ar trebui sa ia masuri. Situatia e de neacceptat, mai ales ca toate bobarnacele le ia arhitectul care nu are nicio vina.
  Mirel

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc frumos, Mirel!
  Nu este vorba despre vid legislativ, ci despre vesnica coruptie si indiferenta a diriguitorilor locali. Ma refer in special la ce se intampla in mediul rural unde se construieste cel mai mult. Dar se pare ca nici chiar marii majoritati a arhitectilor nu ii pasa ca proiectele sufera schimbari majore. Asta si din cauza ca, in general, se feresc sa ajunga pe santier.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ca sa trec repede peste context, eu sunt foarte optimist, cred ca ne aflam intr-o etapa istorica nu tocmai fericita, trebuie sa o luam cumva de la zero, beneficiarii de azi, ca si autoritatile sunt la prima generatie care a trecut de la Dacia parcata in fata blocului-dormitor la un statut social care a produs ceata in cap, manele in Bentley si case care dau frisoane. Asta e! Mergem la departe ca altfel nu se poate. S-a mai intaplat, la noi si aiurea. Dar intotdeauna vine un recul (cred ca simpla noastra discutie e dovada) si in curand vor aparea si case frumoase, de tot felul, nu neaparat de avangarda. Deja sunt cateva dar iarasi: sunt putine? foarte bine ca sunt macar! De ce sunt optimist? Romania, abia iesita din negura istoriei, a produs surprize eoropene: toate, absolut toate stilurile arhitecrurale noi apareau aici sincron cu capitalele lumii. Nimeni nu copia nimic, arhitectura romaneasca respira odata cu cea mondiala. Exemplele le stim: art nouveau, bauhaus, art deco si altele au avut la Bucuresti si in tara cladiri reprezentative ridicate exact cand fenomenul se producea in alte capitale. Si sunt frumoase. numai zgarie-nori n-am avut, am inteles ca Bucurestii stau pe aluviuni si nu se putea. Pana si comunistii au luat ceva din ideile lui Le Corbusier, in functionalitate si atat, cat i-a dus capul, caci ce altceva sunt blocurile care ne sperie astazi? Asadar, astazi vedem o varza in arhitectura, poate asa e normal, ca varza e si in mintea noastra, dupa 50 de ani in care nu s-a cultivat nimic. Copilaria e insotita de boli. Iar astea trec pe masura ce crestem.

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca vorbim de arhitectura romaneasca traditionala spunem Ion Mincu. Dar el era modern! Astazi traim cu autoturisme de ultima generatie, folosim calculatoare, pornim alarma casei de pe telefonul mobil, nu cred (dar e doar parerea mea) ca ar trebui sa copiem casele bunicilor si nici macar pe cela ale lui Ion Mincu. Cred ca ar trebui sa mergem inapoi in Muzeul Satului.

  RăspundețiȘtergere
 5. Personal cred ca arhitectura traditionala romaneasca inseamna spatiu al familiei, realizat pentru om deci pe masura lui, proportiile fara nici o exagerare formala dau atmosfera unei case autentice. De accea cred ca ar trebui sa cautam in formele simple ale acestor case identitatea familiei, dar in nici un caz nu cred ca trebuie copiate, reproduse aproape identic aceste arhetipuri, deoarece traim alete timpuri avem alte necesitati si prioritati, structura familiei de azi nu mai este cea de odinioara, astfel o reproduce a casei traditionale pentru o familie din sex XXI este FALSA si nu ofera aceasi stare de acasa, ci mai de graba de casa bunicilor, unde mergeam in vacanta. Arhitetura traditional ofera exemple uimitoare de locuire, care trebuie luate ca atare, studiate pentru a intelege familia romaneasca si reinterpretate formal, adaptate arhitecturii din ziua de azi.

  RăspundețiȘtergere