...

20 mai 2010

Arh. Liliana Chiaburu - Sobă la Dudu

 
.Pagina Facebook  Arhitectura tradiţională românească  aici .
.
.

8 comentarii:

 1. 2 observatii:

  - soba este inghesuita intre usi.
  - in jurul sobei este parchet in loc de piatra, gresie sau caramida. Un brau lat de 50-60cm se impunea altfel pericolul de incendiu este previzibil. Codurile de proiectare ce zic?

  RăspundețiȘtergere
 2. @ anonim

  1. Prima observatie este corecta, soba este "inghesuita" intre usi. Pentru ca in momentul proiectarii casei nu se dorea inca existenta unei sobe in living. Si pentru ca livingul ca si restul camerelor are o suprafata de marime medie spre mica si alt amplasament disponibil pentru soba nu mai era. Privind livingul in ansamblu pozitionarea sobei intre cele doua usi nu e deloc deranjanta, din contra.

  2.In Romania situatia din imagine este rezolvarea curenta, ma refer la sobe si nu la seminee. In cazul de fata, s-a optat pentru parchet pe toata suprafata camerei pentru ca soba este folosita doar ocazional, in casa existand incalzire centrala.
  In plus, in Romania anumite chestiuni sunt decise exclusiv de catre beneficiari.

  RăspundețiȘtergere
 3. Oricum e foarte, frumoasa. Beneficiarii sa faca bine si sa asculte arhitectul ca de-aia il platesc, sa mai si invete ceva. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Niste sobe , seminee si altele , frumoase si bine facute am descoperit pe www.amrita.ro .Au acolo si un "catalog" de cca. 1oo de cahle de inspiratie istorica , pe care eu le-am asemuit celor din albumul "Cahle" editat de Muzeul Taranului Roman ( de cumparat si la " Carturesti" ). Minunat pentru cei care sunt interesati ca ei fac si munca de restaurare !
  Mie imi plac si sobele cu olane , dar nu prea gasesc materiale despre subiect .
  Altfel ,trebuie sa va spun ca va astept cu mare curiozitate fiecare nou articol si mi-ar placea sa puteti scrie mai des !

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu incerc sa public mai mult imagini care pot inspira o abordare contemporana a arhitecturii traditionale. Si fac asta printre picaturi. Ar trebui sa fac si niste deplasari ca sa strang material, dar deocamdata nu pot :)... Sper insa sa nu mai dureze prea mult situatia in care ma gasesc.
  Multumesc si pentru informatie si pentru interes ! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Draga Liliana,

  Imi place modelul de soba din caramida aparenta si faptul ca se vede atat de bine "carnea cruda" a acesteia...Pare a fi un bland animal de casa! Voi face si eu una asemanatoare in casa de vacanta. Un plan al "fumurilor" m-ar ajuta mult sa o fac eu insumi sau sa verific un eventual mester.
  Asta a fost o rugaminte...

  Iti multumesc pentru frumoasa colectie de fotografii continand pretioase esantioane
  de arhitectura romaneasca traditionala!

  Am descoperit-o cu mare bucurie cautand idei care sa ma ajute sa valorific niste budai de piatra (dintr-o singura bucata) in ansamblul unei mici case de vacanta. Probabil ca ar trebui sa le redau functia lor initiala, dar fantana din curtea proprie a fost construita mai demult.

  Fantina de la Cotroceni ar putea fi o idee, doar ca este destul de rafinata pentru ansamblul existent (elemente din piatra cioplita ceva mai grosier) dar mai caut. Cred ca mi-ar trebui ceva mai rustic.

  Multumiri pentru bucuria pe care ne-o oferi!

  Octav

  obrudaru@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 7. costi dobritoiu29 aprilie 2012, 15:43

  am avut ocazia sa vad in delta dunari soa specifica zonei care se numeste rijanca si care are un randament energetic ridicat datorita sistemului de distributie ale fumurilor'acestea fiind pe orizontala soba avand o lungime de cca 2 metri;poate fi placata cu placi ceramice'iar deasupra la nevoie se poate pune un gratar de lemn pentru a usca diverse sau chiar dormi;poat avea si plita sau alimentare dintro incinta exterioara pentru a putea fi alimentata cu coceni cregi busteni tresie etc.pe vatra se pune un strat de bolovani [piatra de riu]are un randament foarte mare.

  RăspundețiȘtergere