...

5 februarie 2010

Case rurale cu geamlâc

....
Casa stăreţiei de la Mănăstirea Nămăieşti, Argeş

Casă de la Mănăstirea Nămăieşti, Argeş

Casă din Olăneşti, Vâlcea

Casă din Târleşti, Prahova


Fotografiile fac parte din Colecţia arh. Constantin Joja şi au fost publicate în volumul Constantin Joja - Actualitatea tradiţiei arhitecturale româneşti, Editura tehnică, 1984, Bucureşti.7 comentarii:

 1. Sunt superbe. Oare mai exista si astazi?

  RăspundețiȘtergere
 2. Ah, iata ce am gasit pe internet despre cladirea staretiei de la Manastirea Namaiesti:

  "Locul este foarte bine intretinut, mai ales staretia, modernizata pana la termopane, destinata in exclusivitate personalului de conducere. Se vede ca exista fonduri si asta e bine."
  sursa: http://agenda-mea.blogspot.com/2008/07/manastirea-namaiesti.html.

  Oare o fi adevarat?

  RăspundețiȘtergere
 3. Iar despre celelalte case nu stiu chiar nimic, din pacate.

  RăspundețiȘtergere
 4. La Namaiesti am fost eu in toamna si totul e conservat foarte bine...se vede ca biserica nu duce lipsa de fonduri, fata de partea cealalta a ministerului...adica Cultura...:)
  Oricum nu exista interes pentru promovare si atragerea turistilor si implicit a fondurilor ata de necesare, un exemplu foarte bun este Conacul Bellu de la Urlati despre care am aflat intamplator de aici si l-am pus pe lista de "To do".
  E lipsa mare de specialisti in marketing pe segmentul acesta...in universitatile noastre se invata la marketing sa se vanda ciocalata si Coca Cola in loc sa faca marketing cultural si de monumente, de care avem mult mai multa nevoie..in fine!
  P.S. Felicitari pentru blog, am stat vreo 4 ore sa il rasfoiesc in amanunt!

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Anomim
  Inteleg din ce scrieti ca nu infirmati existenta termopanelor :(.
  Cu cat trece timpul, ajung tot mai mult sa ma conving ca noi, romanii, nu prea intelegem daca traditia folosete la ceva si daca da, la ce. Suntem foarte „open mind” care in principiu este o calitate. Cu conditia sa nu duca la tabula rasa…
  Dar zic ca nu e totul pierdut. Ne mai gandim.

  p.s. multumesc de feedback! imi face bine sa stiu ca am coechipieri :).

  RăspundețiȘtergere
 6. Aveti dreptate in legatura cu termopanele, erau extrem de prezente cand am fost...exista o ciudata perceptie in Romania conform careia termopanul(mai ales cel cu rama care imita lemnul) este culmea luxului si a fitei..
  Imi aduc aminte acum 2 veri de o scena de la Manastirea Agapia, niste muncitori spargeau geamurile de la o chilie ca sa puna termopane iar o maicuta strangea bucatile de geam sparte. Am intrebat-o ce face cu ele si mi-a spus ca picteaza icoane pe ele pentru ca sunt suflate manual.Cand m-am uitat mai de aproape intr-adevar, aveau "ape" in ele si erau facute artizanal. Mi-a povestit ca era una dintre ultimele chilii care mai aveau genul acesta de geamuri, pt ca la toate s-au pus termopane.
  Acu daca o sa vina vreun turist strain sa admire un termopan cu rama alba in loc de unul cu geam artizanal, eu personal ma indoiesc...poate doar sa aud de la unii din tara remarci de genul" Uite bah au termopane la chilii, ce misto..." ..Cum de fapt am auzit...
  Intr-adevar aveti dreptate...nu prea intelegem la ce foloseste traditia, dar vrem sa facem turism...eventual copiat dupa bulgari, ca uite ce bine le merge(a)...

  RăspundețiȘtergere
 7. costi dobritoiu29 aprilie 2012, 13:54

  casele cu geamlac au fost admirate de lumea satului ,le aveau numai cei cu stare.si acum sunt frumoase si practice cu conditia sa se respecte forma si culoarea lemnului si la termopan pentru ca este posibil.

  RăspundețiȘtergere