...

30 noiembrie 2009

Cula Cornoiu din incinta Muzeului satului de la Curtişoara, jud. Gorj


.

imagini:
Claudiu Pătraşcu (ART - Arhitectura Tradiţională Românescă), Igloo, Pierre Bortnowski
.

15 comentarii:

 1. In turnuletul pe care-l vedeti legat de casa printr-o trecere pe la nivelul superior (a patra poza) se afla grupul sanitar.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ca fapt divers, cand am vizitat cula Cornoiu in aceasta primavara, nu am putut sa o vizitez in interior pentru ca, daca am inteles bine, cel care a revendicat-o si a recapatat-o a dorit o copie a cheii de la intrare. Nimic neobisnuit, numai ca acea cheie este o cheie veche, din fier, de dimensiuni apreciabile, undeva la 15-20 cm, care nu putea fi replicata foarte usor sau foarte repede. Asa ca frumoasa cula era inchisa de cateva saptamani...

  RăspundețiȘtergere
 3. @ Liliana
  Cum adica, turla de biserica deasupra closetului?
  Mirel

  RăspundețiȘtergere
 4. Mirel, observatia ta este, ca intotdeauna, foarte binevenita.

  Intr-adevar, turnuletul de care spuneam aduce cu o turla de biserica. Au existat speculatii ca incaperea respectiva ar fi putut avea destinatia de paraclis. Insa dimensiunea ei redusa (1,70 x 1,40 m) infirma aceasta ipoteza. Se vede ca, daca ar fi intentionat asta, proprietarul ar fi avut destule resurse financiare sa ridice un paraclis in care sa intre toti membrii familiei.

  Cum spuneam (si nu este doar parerea mea), este vorba despre un grup sanitar dotat cu sistem de luminare si buna ventilare, avand in vedere ca functiunea nu permitea ferestre la nivelul curent. Usa de la parter de sub grupul sanitar amplasat la 0,80/1,00 m de fronul culei era folosita pentru eliminarea hardaului.

  Am primit cadou zilele astea volumul “Evolutia arhitecturii in Muntenia si in Oltenia” (sec. XVIII) a lui Ghika Budesti si am gasit acolo planul acestei cule. O sa fac un update ca sa-l adaug postarii, dar nu am inca scanner. Sper, insa, sa rezolv curand.

  In viitor o sa fac si un site cu planuri si detalii ale caselor vechi pentru ca mi se pare ca un blog nu are formatul potrivit pentru asta. Daca pana atunci vrei sa iti trimit dintre planurile ce se gasesc in aceasta carte, anunta-ma.

  RăspundețiȘtergere
 5. Draga Liliana, numai la asta nu m-am asteptat: turla de biserica deasupra umblatoarei! Se vede treaba ca forma nu a urmat functia. Sau poate ca da? :)
  Eu am crezut ca acolo e un mic paraclis si m-am bucurat gandidu-ma la evlavia inaintasilor. Aceasta solutie insolita de iluminare/ventilare a unui closet nu este de urmat, sper.
  Da, as vrea sa vad planuri, eforturile tale sunt demne de lauda. Multi se vor bucura de munca ta pe acest blog.

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumesc, Mirel! Si blogul tau este, cu certitudine, foarte util pentru cei preocupati de proiectarea si constructia de biserici. Pentru cei interesati, iata link-ul:

  http://byzantinearch.blogspot.com/

  Amplasarea closetelor adiacenta peretelui de nord se gaseste si la Casa Cartianu, dar cu o arhitectura foarte diferita (fara turla :) ) si cu acces exterior din pridvor. Planurile se gasesc in aceeasi carte a lui Ghika Budesti; pana construiesc site-ul o sa ti le trimit pe mail.

  Si iata ce scrie Luiza Zamorra despre acest turnulet al Culei Cornoiu in volumul “Cule – case boieresti fortificate din Romania” editat de Igloo in 2006:

  “Un interesant si vesel detaliu arhitectonic, intalnit si la alte cule, este stangaciul turnulet cu acoperis ventilat, legat de casa la primul nivel printr-un coridor. El adapostea umblatoarea.”

  RăspundețiȘtergere
 7. Poate am exagerat eu numind "turnuletul" turla de biserica. Asemanarea este evidenta dar mai degraba ar trebui socotit drept un turn octogonal cu acoperis tuguiat. Oricum, mersul la umblatoare, pentru multi, este prilej de adanca meditatie si temeinica lectura. Am sa spun ca seamna cu un turnulet de biblioteca. :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Sa ma explic putin.

  Acest blog intentioneaza sa motiveze pe cei care sunt pusi in situatia de a-si ridica o casa sa adopte un stil traditional sau apropiat de cel traditional.

  Pentru o abordare mai profesionala este nevoie, pe langa fotografii , de planuri, sectiuni, detalii care ar incurca pe cei nefamiliarizati cu reprezentarile grafice sau tehnice.

  Si atunci m-am decis ca pentru cei interesati mai mult de construirea propriu-zisa sa alcatuiesc un site special altfel structurat.
  Dar va mai dura ceva timp…

  RăspundețiȘtergere
 9. Succes!
  Daca ai planuri, etc., te rog sa mi le trimiti @gmail. Multumesc.
  Mirel

  RăspundețiȘtergere
 10. "Etc." inseamna in mintea mea relevee. Stii tu, fatade, sectiuni, detalii si ce s-o mai gasi. E o saracie pe internet de-ti vine sa crezi ca Romania e o tara de pe alta lume. Nici macar muzeele de arh. si arta trad nu au fotografii ca lumea, ce sa mai zic de alte materiale documentare. Tuturor li se pare, cred, ca li se fura munca daca posteaza astfel de informatii. Treaba e cam asa: informatiile gratuite pot fi mai sarace insa pentru arh. si alti specialisti site-ul poate avea o sectiune f desvoltata cu acces platit anual, lunar, etc. Accesezi contul si descarci ce-ti trebuie. Ar fi o sursa de venit si pt muzeul respectiv.
  Daca eu as fi o institutie, sa zicem Ministerul Culturii, as pune Romanania pe net in 5 limbi de circulatie planetara. Istorie, arte, personalitati. Tot.

  RăspundețiȘtergere
 11. Mirel, punctul tau de vedere legat de site imi este foarte util. Ma voi gandi, nu stiu inca cum o sa procedez.

  RăspundețiȘtergere
 12. Da, era umblatoare :)
  Proprietarii aveau bisericuta lor, la citiva pasi de cula.
  Din pacate, cea mai mare parte a muzeului a fost retrocedata, iar acum casele sint inghesuite in suprafata de teren ramasa. Nu pot intelege cum de nu a functionat, in privinta acestui muzeu, legea aceea conform careia nu se pot retroceda terenurile pe care s-au construit obiective de utilitate publica. Nu mai gasea primaria Curtisoara terenuri pe care sa le dea in compensatie? Nu inteleg si pace.

  RăspundețiȘtergere
 13. Din cate stiu, Curtisoara nu este o exceptie, din pacate.
  Eu nu am fost inca acolo si nu eram foarte sigura pe ce scrisesem, stiam doar cate ceva din citite. Multumesc de completare

  RăspundețiȘtergere
 14. Celor ce doresc le pot trimite planurile acestei cule prin email.

  RăspundețiȘtergere
 15. Buna ziua
  Sunt interesat de planurile despre care vorbeati mai sus. Daca este posibil sa le primesc (si orice alte detalii referitoare la acest subiect) adresa mea de mail este alexandru.bojinca@gmail.com

  Multumesc
  O zi buna

  RăspundețiȘtergere