...

5 noiembrie 2009

Ansamblul parohial "Sfântul Nicolae" din Câmpina - arh. Livia Câlţia

Pentru această lucrare arh. Livia Câlţia i s-a decernat Premiul Naţional pentru Arhitectură al primei ediţii a Premiilor Naţionale pentru Artă 2008, la propunerea Ordinului Arhitecţilor din România şi a Uniunii Arhitecţilor din România.


.
Fotografiile sunt realizate în anul 2007 când nu se terminase încă amenajarea curţii.

Iată şi adresa site-ului parohiei http://www.parohiasfnicolae.ro/ .

9 comentarii:

 1. Este foarte frumoasa aceasta biserica!
  Nu am inteles de ce Sorin Dumitrescu a trebuit s-o strecoare pe Anca Petrescu in finalul articolului sau. Doar asa, ca sa ne intristam dupa ce ne-am bucurat?

  Pe internet am gasit urmatorul text despre noua biserica a parohiei Sf. Nicolae din Campina:

  La 29 iunie 1995 a fost binecuvantata piatra fundamentala pentru constructia unei noi biserici parohiale. La proiectul arhitectural al Dnei Arh. Livia Caltia s-au adaugat solutiile de rezistenta ale D-lor Ing. Ioan Sora si Dorin Lazar. Proiectul a devenit realitate prin jertfelnicia uimitoare a bunilor crestini din intreaga zona si a prietenilor parohiei noastre din alte tari. In ziua de 8 iunie 1997 a fost tarnosit altarul de la demisol. Constructia bisericii propriu zise s-a realizat in anul jubiliar 2000, practic din luna martie pana in luna decembrie, locasul de cult fiind functional la tarnosirea sa din ziua de 17 decembrie 2000.
  Proiectul arhitectural tine seama de traditia munteneasca a arhitecturii de cult, implinita si inflorita in ctitoriile brancovenesti si cantacuzinesti ale secolelor XVII si XVIII. Este o traditie care a lasat si in judetul Prahova atatea marturii de exceptie. Plecand insa de la aceasta oferta de experiente arhitectonice, proiectul Dnei Arh. Livia Caltia raspunde cerintelor unui lacas de cult corespunzator provocarilor societatii moderne, acordand naosului dimensiuni deosebit de generoase.
  Demisolul este deopotriva si paraclis de iarna si spatiu cultic, care poate prelua orice surplus de aglomeratie la slujbele din duminici si sarbatori. El adaposteste apoi incalzirea centrala a intregii construcii, un mic oficiu, biblioteca si pangarul. Dupa necesitati, el poate fi repede organizat ca spatiu de conferinte, proiectii, expozitii, sala de lectura. In aceste conditii a putut fi amenajata la demisol o biblioteca parohiala cu mii de volume (circa 1500 au fost donate de Manastirea benedictina Einsiedeln - Elvetia), care stau la dispozitia studentilor, cercetatorilor, credinciosilor si cititorilor de tot felul. Biblioteca este in mod regulat imbogatita cu aparitii editoriale din domeniul teologic – duhovnicesc, dar ofera si o selectie reprezentativa din alte domenii relevante pentru cultura generala, respectiv pentru dialogul crestinului cu lumea contemporana.
  Pentru cunoasterea solutiilor constructive deosebite aplicate la aceasta biserica, podul ei a fost amenajat pentru accesul vizitatorilor. Un alt spatiu al podului a fost amenajat ca arhiva. Primele semnale venite dinspre specialistii domeniului, care au vizitat biserica noua, sunt superlative de genul: “cea mai frumoasa biserica construita in ultimii 50 de ani”, “mandria Munteniei”, “perla Prahovei”, “indicibila frumusete dreptmaritoare”, proiectata si ridicata cu “ingereasca inteligibilitate arhitectonica”, “luxoasa arhitectura, atat de familiara si atat de precis inrudita cu arhitectura cerurilor Oltului”, “mantuirea arhitecturii cazute”.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru completare, Mirel!
  Am pus doar cateva din multele fotografii pe care le am cu aceasta biserica si un minim de text ca sa nu ingreuiez prea tare postarea. Dar aici la comentarii era chiar necesar de facut aceste completari.

  Interesante sunt si celelalte cladiri ale ansamblului. Intr-una dintre ele functioneaza o gradinita Waldorf si o trapeza pentru parastase. Casa care este construita ceva mai sus este casa parohiala. Enoriasii acestei biserici sunt foarte activi si uniti (multi provin dintre intelectualii din Campina). Parintele Moga este incantat ca in timpul constructiei fiecare s-a implicat cu cate ceva, chiar si cu munca fizica.

  Iar Sorin Dumitrescu, ca de obicei, contextualizeaza. De aici si spiritul deseori polemic al pozitiilor sale.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mai multe fotografii, un istoric al tuturor cladirilor care fac parte din acest ansamblu si alte cateva explicatii puteti gasi chiar pe site-ul parohiei:
  www.parohiasfnicolae.ro

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc frumos, Windman!

  Am adugat acum adresa site-ului la sfarsitul postarii.

  RăspundețiȘtergere
 5. Foaaaaarte tare :)
  Mi-ai descoperit si locul meu de suflet, vad. Aici e acasa la mine, aici m-am format sufleteste :) Fotografiile sunt facute de tine, ai fost la noi in 2007 ?

  RăspundețiȘtergere
 6. Din pacate nu am ajuns inca "la voi" :). Fotografiile le-au facut la rugamintea mea 2 randuri de prieteni, primii mergand acolo special in acest scop pentru ca auzisem de biserica si eram foarte curioasa sa o vad macar in fotografii. Am mai multe imagini, dar evident, nu putut sa le pun pe toate.

  RăspundețiȘtergere
 7. acest ansamblu parohial a fost premiat cu Premiul National pentru Arte - Arhitectura 2008

  RăspundețiȘtergere
 8. da, scrie chiar sub titlul postarii.

  RăspundețiȘtergere
 9. Subscriu in totalitate la cele scrise de ceilalti. In vara aceasta am descoprit cele doua biserici si intregul complex. Cu bucurie am admirat arhitectura casei parohiale si a gradinitei. Mi-a incalzit sufletul grupul de fetite insotite de invatoare, venite la slujba duminicala imbracate in portul poular specific local. Apoi coborand pe sosea am remarcat ca biserica e amplasata in axul vechiului drum spre Ploiesti si al podului de piatra peste Doftana. La marginea drumului am vazut si o creatie a naturii: un Christ rastignit ce parca se desprindea dintr-un un batran salcam... Multumesc din nou Liliana!

  RăspundețiȘtergere