...

15 martie 2010

Biserici de sat din împrejurimile Horezului - Vâlcea

.

Biserica Sfântul Nicolae din Câinenii Mari 


Biserica Sfinţii Voievozi din Câinenii Mici


Biserica din Măldăreşti


Biserica din Vioreşti, com. Slătioara


detaliu cu potecaşi, Biserica din Vioreşti, com. Slătioarapentru o vizualizare mai bună, daţi clic pe fiecare cadru

imagini:
(1) Ghika Budeşti - Evoluţia arhitecturii în Muntenia şi in Oltenia, vol. IV, Bucureşti 1936
(2) Kurt Hielscher - România: Natură, Clădiri, Viaţă Populară,  1938
(3), (4), (5) fotografii realizate de Radu Oltean şi preluate de pe  Art Historia

.
.
.

4 comentarii:

 1. Impresionante!. Sunt ctitorii boieresti?

  RăspundețiȘtergere
 2. Pe pisaniile primelor doua sta scris:

  „ Acest Sfânt şi Dumnezeiesc lăcaş s-au zidit şi s-au înălţat întru cinstea şi lauda Sfântului făcătorului de minuni Nicolae de la Mira Lichiei cu toată cheltuiala răposatului Jupân Nicola Petru cu îndemâna şi cu osteneala Jupân Gheorghe Guguţ Nicociorii, prin mijlocirea cinstitilor epitropilor Gh. Trapezando ii (şi) Jupân Mogoş Vasile ii (şi) Radu Runcanu în zilele luminatului domn Ion Ghica Voivod August 2 fiind ceva ostenitiniu dumnealui vameşul Nicascutaru 2 august 1773. ”

  „ Această Sfântă şi Dumnezeiască biserică s-au zidit în hramul Sf. Voievozi şi a marelui mucenic Dimitrie şi al cuvioasei Parascheva ctitor cu toată cheltuiala Jupân Frangu (Franza) Maria Nic Toma Pătru C-tn Ilinca ca în veci să se pomenească 1807 şi Constantin Daneş au zugrăvit poarta. ”

  Biserica din satul Măldăreşti (1774-1790) are triplu hram Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe şi Sfinţii Voievozi şi este ctitorie a pitarului Gheorghe Măldărescu, a fiul sau Constantin Măldărescu şi a soţiei sale Eva.

  Biserica din Vioreşti (1781) este ctitorită de vătaful de plai Ion Urseanu. (http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=83654)

  RăspundețiȘtergere
 3. nu sunt chiar in tema acum, dar biserica din cainenii mici mi se pare a fi identica ( in linii mari) cu biserica veche de la manastirea lainici, e de inceput de secol xix, cu pridvirul acesta de schis sprijinit pe stalpi si cu acel brau median adosat cumva ce copiaza pridvorul si se continua.observ ca e pictata partea superioara braului aveti idee ce e pictat?nu observ de taliu cat sa inteleg- de asta intreb.stiu ca la cea de la lainici sunt pictati sfinti pana se termina partea de deasupra pridvorului si dupa aceea sunt reprezentati o serie de filosofi antici. ar fi vreun canon care sa impuna sau sa interzica asta? observ ca spatiul de jos are elemente decorative florale sau vegetale pe un spatiu destul de mare .de ce s- a optat pt. asa ceva. va multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
 4. @ George

  Aveti dreptate, Biserica Sfintii Voievozi din Cainenii Mici si Biserica Manastirii Laini au multe elemente in comun. Dar detalii cu pictura Bisericii din Caineii Mici nu am si mai multe nu stiu. Am gasit acest site mai demult cand am facut postarea http://www.caineni.ro/descriere.html . Poate, daca va intereseaza mult, ati putea intreba la datele de contact de acolo.

  Despre canoanele picturii bisericesti, din pacate, stiu prea putin ca sa imi pot da cu parerea...
  Imi pare rau ca v-am putut fi de folos cu prea putin...

  RăspundețiȘtergere