...

30 octombrie 2009

Cula Greceanu de la Măldăreşti (Hurezi), Vâlcea


Culele sunt locuinţe boiereşti fortificate, specifice Olteniei.
..
fotografii realizate de pr. Maricel Popa

5 comentarii:

 1. Tare mult mi-ar placea sa proiectez o casa in genul culelor oltenesti. Sau, macar, sa vad una nou ridicata. Poate cineva se va inspira de aici. Dar, recunosc, i-ar trebui mult curaj...

  RăspundețiȘtergere
 2. Incredibil, dar am amintiri din adolescenta cu aceasta cula. Am vazut o emisiune la TVR, pe vremuri. Atunci am asimilat acest cuvant in vocabularul meu, conotatiile afective fiind vagi acum. Banuiesc ce m-a impresionat: vechimea, aristocratia olteana si gandul la Mihai Viteazul, Buzesti sau Tudor Vladimireascu. Ma bucur de postare, mult.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cu timpul o sa adaug si imaginile altor cule oltenesti vechi, se mai pastreaza inca destule. Din pacate, raportare majoritatii la ele, chiar si a celor care le apreciaza, este doar ca le niste obiecte de muzeu care nu mai au potentialul necesar pentru de a genera continuitate.
  Cred ca perspectiva este, de fapt, problema...

  RăspundețiȘtergere
 4. In facultate sunt planuri ale acestor cule (Maldaresti),eu le-am avut dar cred ca le-am pierdut.La parter au grajd in general asa ca doar o functiune de garaj poate s-ar potrivi ,asta pt cineva care vrea sa stea ,la casa, mult deasupra pamantului......ca la bloc.Forma lor vine din necesitatea de aparare pe care o satisfaceau,si cred ca ar fi fortat sa construiesti acum asa ceva ,atunci cand suprafata terenului nu te obliga sa urci pe verticala.

  RăspundețiȘtergere
 5. In fapt, aceasta cula are 3 niveluri: parterul inaltat, etajul si beciul jumatate ingropat.

  Si pentru o constructie contemporana tot aceasta repartizare a functiunilor P+1+S este cea mai comuna. In primul rand din motive economice.

  Dupa mine, ideal este ca, pe langa beci, casa sa se dezvolte doar pe parter. Dar cu cat suprafata de fundare este mai mare, cu atat costul creste. Si la fel se intampla si cu acoperisul. Asa ca, eu, de exemplu, de cele mai multe ori, cu toata munca de convingere pe care o duc sunt obligata sa adopt structura de mai sus pentru ca beneficiarul are un buget limitat.

  Cum se vede in imaginea culei de mai sus, suprafata nivelului nu este mare, asa ca subsolul aici jumatate ingropat are tocmai suprafata necesara unui garaj + beci.

  M-ar interesa sa am planurile acestei cule. Daca cineva mi le poate da prin mail, m-as bucura.

  RăspundețiȘtergere