...

24 octombrie 2009

Trei scoarţe olteneşti din Colecţia Dan Nasta aflată la Palatul Mogoşoaia

.
pentru detalii daţi clic pe imagini

Scoarţă oltenească cu păsări de curte
- lână, coloranţi vegetali, sec. al XIX-lea

Scoarţă oltenească cu pomul vieţii păzit de lincşi
- lână, coloranţi vegetali, sec. al XIX-lea

Scoarţă oltenească cu lişiţe
- lână, coloranţi vegetali, sec. al XVIII-lea

Scoarţele folosite la împodobirea pereţilor, aşezate în poziţie orizontală, dau multă caldură şi intimitate interioarelor.

Câteva criterii pentru a alege o scoarţă de calitate: firul trebuie să fie subţire şi foarte bine răsucit, iar coloranţii folosiţi la vopsirea lânii trebuie să fie aibă nuanţe naturale.
.

4 comentarii:

 1. Analogie:
  "Şi va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa şi frunza lui nu va cădea şi toate câte va face vor spori."(Psalmul 1)

  RăspundețiȘtergere
 2. Lemnul închide în sine o taină, din care izvorăsc atâta căldură şi atâta bucurie, cel puţin în sufletul meu. Toate lucrurile din lemn au o undă de sfinţenie înlăuntrul lor, probabil descinzând din pomul vieţii. De aceea iubesc mult crucile de lemn şi icoanele pe lemn.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dar de bisericile de lemn ce spuneti?:) http://60-project.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere
 4. Sunt valori de cult si culturale, daca pot uza de aceasta distinctie! Dragi mie sunt Biserica dintr-un lemn si cea de la Poiana Marului. Le cunosc putin mai bine. Bisericile de lemn ar trebui sa nu fie abandonate, ci restaurate si pastrate pentru generatiile ce vin, ca sa nu-si uite identitatea si radacinile taranesti.

  RăspundețiȘtergere