.
.
.
.
.

11 martie 2012

arh. Octav Doicescu (1902-1981) - Casele din Parcul Jianu (Primaverii)


.

In anul 1935 Uzinele Comunale Bucuresti (UCB) prevad parcelarea Bordei pentru functionarii societatii sale Gaz-Electra in apropierea lacului si parcului Herastrau, recent infiintat. 

Arh. Octav Doicescu, insarcinat cu proiectarea noului cartier, a desenat intre 1935-1938 cateva zeci de tipuri de locuinte unifamiliale, parter şi etaj, cuplate sau independente, reflectand un stil unitar, cu acelaşi limbaj morfologic, dar cu variaţiuni de compunere nelimitate. 

Casele albe, tencuite cu praf de piatra, inconjurate de mici gradini, aveau garduri din plasa de sarma care le lasau deschise vederii trecatorului. Strazile, fara trotuare, erau pavate cu piatra cubica asezata decorativ.

Dupa anul 1990 lipsa informatiei si a valorii fondului construit a dus la transformari arbitrare din punct de vedere arhitectural si urbanistic. Unele interventii au denaturat ireversibil seria ritmica si abil modulata a tronsoanelor (imagini la sfarsitul videoclipului).

Modificarea intrarii, largire si supraetajare, supraetajare cu acoperis care nu mai respecta proportiile si stilul. Ceea ce facea in mod normal parte din patrimoniu ca reprezentare a stilului romanesc a fost abandonat gustului noilor proprietari.

realizarea fimului: arh. Liliana Chiaburu
fotografii: arh. Liliana Chiaburu, 2011
text: fragmente din studiul arh. Ruxandra Nemteanu despre Parcelarea Bordei, 2011
muzica: Erik Satie

..