...

23 decembrie 2009

România - Cinci preludii ale secolului XXI

un film document realizat de Eugen Leahu


Crăciunul anului 1999.
Mircea Diaconu, Ilie Bădescu, Virgil Cândea, Ştefan Câlţia şi Alexandru Paleologu  vorbesc colidătorilor de la ASCOR despre tradiţie.


Filmul a fost realizat în anul 2000. Filmările au fost făcute în 1999 şi în 1989.


.

8 comentarii:

 1. Eugen Leahu a facut Politehnica inainte de ‘89 si in 1996 a terminat si regia de film. Din anul 1998 traieste la Paris.

  Noi suntem o generatie ceva mai veche de colindatori decat prietenii nostri din acest film. Am colindat impreuna multi ani inainte de revolutie.

  Cei care nu-l cunosc pe Eugen Leahu si deja nu mai sunt foarte tineri, poate si-l amintesc, totusi. La inceputul lui ianuarie 1990 la demonstratiile din Piata Victoriei isi facuse o pancarta a carei imagine a aparut ulterior pe frontispiciul ziarului "Romania libera" si pe care scria:

  “Dreptate, ochii plansi cer sa te vada”...

  RăspundețiȘtergere
 2. “Frica de a nu suferi il face pe om sa nu mai iubeasca.” Este aproape un verdict cu o incarcatura crestina greu de inteles pentru majoritatea oamenilor.M-ai facut sa devin nostalgic de sarbatori, draga Liliana. Imi este dor de acele vremuri cand lumea era mai predispusa sa-l accepte pe celalalt. Si imi este dor de dl. Paleologu. Cred ca marele nostru erudit Virgil Candea nu a fost prins in forma cea mai buna. Dumnezeu sa-i ierte pe amandoi.

  E bine de stiut ca prietena noastra Cosmina are asemenea voce. Nu am auzit-o cantand si sunt uimit. Sper ca cele cateva nasteri nu i-au afectat calitatile vocale.

  In ceea ce priveste pancarta amintita, stiam ca a fost desenata de colegul meu de la Arte Plastice, Amzar. Ramane sa-l intreb dupa sarbatori - nu mai stiu de el mai nimic de 15 ani - ca sa rezolvam dilema (dilemele sunt bune doar daca sunt rezolvate :).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Iulian, pentru menționarea mea ca autor al afișului "Dreptate! Ochi plânși cer să te vadă". Afișul l-am făcut pe 25 decembrie 1989 și lipit undeva prin zona Univeristății, de unde a fost "cules" de fotograful Pascal Ilie Virgil, pe atunci angajat al României Libere, ziar căruia i-am cedat dreptul a folosi imaginea pe frontispiciu...
   Salutări,
   Titi Amzăr

   Ștergere
 3. Asa este, Iulian. Erau putin alte vremuri, ar merita de vazut ce s-a schimbat si de ce... Poate acum avem prea multe certitudini in ceea ce ne priveste pe noi si in ceea ce ii priveste pe ceilalti.

  Despre pancarta, sigur e ca Eugen purta una cu acest text carei fotografie s-a gasit cateva luni bune pe frontispiciul RL. Posibil sa fi fost scrisa de colegul tau... Nu stiu, hai sa vedem. Ne mai dezmortim macar cu rememorarea acelor clipe.

  RăspundețiȘtergere
 4. A nu se intelege din ce am scris mai sus ca certitudinile au neaparat o dimensiune obiectiva. Cred ca noi suntem vinovati de inradacinarea lor in noi.

  RăspundețiȘtergere
 5. as dori sa va multumesc pentru sansa pe care mi ati dat- o prin acest material formidabil despre traditii si colindul in special viziunea de acum 10 ani ce se potriveste perfect si acum prin faptul ca nu s a schimbat decat hainele, oamenii nu ( as mai adauga faptul ca am o admiratie deosebita fata de grupul de colindatori chiar am avut si momente in care mi au dat lacrimile, amintindu mi de faptul ca inainte de craciun la sfarsitul clasei a 12 - a clasa noastra nu a reusit sa se stranga sa si colinde profesorii desi programasem de saptamani, ce sa mai rusinea mea ).va multumesc ca saditi in noi ( cei ce nu avem cunostinte in domeniul artistic )cu multa dragoste cultura adevarata traditionala romaneasca, ce se doreste a fi lasata uitarii pt. ca sa fie inlocuita de comercial. Cred ca aceasta filmare ar trebui sa fie un pic mai mult promovata pt ca este omare comoara.

  RăspundețiȘtergere
 6. Si eu iti multumesc, George, pentru cuvintele si gandurile frumoase.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ce inseamna arhitectura traditionala ....vs netraditionala ? au existat influente persane in arhitectura brancoveneasca, bizantine, slave in Moldova...traditia nu e ceva incremenit, evolueaza si ea. Modernismul nu mai este traditional ? Care ar fi arhitectura traditionala franceza, italiana ? O pastisa are valoare pentru ca e traditionalista ?

  RăspundețiȘtergere