.
.
.
.
.

1 mai 2022

ARH. OCTAV DOICESCU / CASA NICOLAE CARANFIL pe malul Lacului Siutghiol, 1935 (fișă documentară O.D.)
(în prezent nu mai există)

Nicolae Caranfil devine în aprilie 1935 subsecretar de stat al Aerului și din octombrie 1936 ministru al Aerului și Marinei, funcții în care întreprinde dese vizite la Hidroscala (bază pentru hidroavioane) de pe Lacul Siutghiol din Mamaia și la Școala de Tir și Bombardamente de la Mamaia-Sat. 

Probabil că în aceste împrejurări, fiind și un iubitor al yachtingului, decide în 1935 să își construiască o casă pe malul Lacului Siutghiol.

Proiectarea o încredințează arhitectului Octav Doicescu care în același an îi proiecta lui Nicolae Caranfil și locuința din București pe str. Emile Zola 2

Ca subsecretar de stat al Aerului, în deplasările la Mamaia pentru a controla cele două baze aeronautice, Nicolae Caranfil folosea avionul. Cel mai probabil, dat fiindcă era o persoană cu importante resurse financiare, folosea același mijloc de transport și pentru deplasările sale pentru vacanțe în Mamaia, aterizând pe aceleași aerodromuri. 

Locația aleasă pentru ridicarea casei a fost malul înalt din partea de Nord – Nord-Est al lacului care prezenta mai multe avantaje:

- Fiind situată la înălțime și fiind aproape de mare, casa avea vedere atât spre lac, cât și spre mare.
- De la debarcaderul din fața ei se putea intra cu o ambarcațiune fie direct pe lacul Siutghiol, fie direct pe mare.
- Era în imediata vecinătate a Școlii de tir și bombardament aerian de la Mamaia-Sat care poseda aerodrom - fapt care-i permitea lui Caranfil ca după coborârea din avion să ajungă foarte ușor la casa sa. Distanța în linie dreaptă de la vilă până la hangarele aerodromului era de 1500 de metri. Însă până la pistele de aterizare distanța era mult mai mică, vila fiind practic situată peste drum de aerodrom.