.
.
.
.
.

22 martie 2022

ARH. AUREL DOICESCU / C.E.T. GROZĂVEȘTI (Centrala Electrică de Termoficare Grozăvești), 1939, Splaiul Independenței 229.


Uzina Electrică Grozăvești a fost înființată în 1902 ca hidrocentrală cu scopul de a produce energia electrica necesara pompelor de apa de la Bragadiru, iluminatului public si pentru abonați. În 1912 este transformată în termocentrală.

De-a lungul zecilor de ani, tehnologia s-a schimbat, s-a îmbunătățit, s-au adăugat utilaje, capacitatea a crescut foarte mult, s-au construit noi corpuri de ateliere. 

Ansamblul de clădiri ale acestei uzine a avut patru etape de dezvoltare: 1902, 1912, 1939, 1963.

În 1939 arh. Aurel Doicescu, angajat al Societății Generale de Gaz și Electricitate din 1933, proiectează o hală de 60 de metri lungime și 34 de metri înălțime, la acea dată fiind cea mai mare construcție de acest fel din țară, (pe hartă notată cu A) și încă câteva corpuri de ateliere.


În același timp, pentru că prin extinderea Bucureștiului, C.E.T.-ul începe să fie înglobat de oraș, Aurel Doicescu proiectează unora dintre vechile clădiri ale uzinei noi fațade către Splaiul Independentei și un portal la intrarea în incinta centralei. 

Toate aceste construcții sunt din cărămidă aparentă, cu profilaturi și tâmplărie de culoare albă și stilistic sunt foarte apropiate ansamblului pe care arh. Octav Doicescu l-a proiectat la I.A.R. Brașov în 1936-37.

Tot pentru C.E.T. Grozăvești Aurel Doicescu proiectează și două case pentru lucrătorii care trebuiau să supravegheze funcționarea uzinei, pe Aleea Portocalelor 2 și 4, care au curțile posterioare complet deschise către curtea centralei. Aceste construcții vor face obiectul unei postări viitoare.

Este posibil ca și corpurile construite în 1963 să fie proiectate tot de către Aurel Doicescu, dar această zonă nu este încă documentată.

Fotografiile prezentate sunt de pe Google Maps. Pe unele dintre fotografii, clădirile adiacente celor proiectate de Aurel Doicescu în 1939, sunt ușor blurate.

Arh. Aurel Doicescu (1907-1972) a fost fratele lui arh. Octav Doicescu (1902-1981) cu care a colaborat la multe proiecte.


Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI), 
Asociația Bucureștiul Meu Drag, 2012Costin-Liviu Rucăreanu, Personalități din energetica românească
Asociația „Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie" - IRE, 5 mar. 2003, pag. 140Curentul, 10 martie 1940


_____________________________________________________________________ 
Această fișă documentară se va actualiza pe parcursul timpului cu noi informații. 
Data ultimei actualizări: 22 martie 2022