.
.
.
.
.

4 ianuarie 2022

ARH. OCTAV DOICESCU / SEDIUL OFICIULUI NAȚIONAL DE TURISM, 1937, București, str. Wilson nr. 8, în prezent str. Dem. Dobrescu / fișă documentară O.D.


În iulie 1935, în încercarea de a preveni izolarea internațională a României, în contextul în care existau deja semne că situația țârilor din Europa Centrală și de Est va începe să se deterioreze pe măsură ce Germania nazistă se îndrepta spre cel de-al doilea război mondial, este înființat la București Oficiul Național de Turism sub conducerea competentă lui Sergiu Dimitriu, subsecretar de stat în Ministerul de Interne. 

În primăvara anului 1936 se începe punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare a turismului astfel încât România să devină tot mai căutată și să câștige cât mai multă notorietate și simpatie în Occident. 

Parte a acestui plan este și construirea în 1937 unui sediu reprezentativ al acestui important organism. Se apelează la arh. Octav Doicescu, de curând demisionat de la conducerea direcției Lucrărilor Noi din Primăria Capitalei, care pentru un an de zile va deveni colaboratorul de bază al lui Sergiu Dimitriu.
 
Proiectul sediului O.N.T. de pe strada Wilson nr. 8 cuprinde pe lângă funcțiunile obișnuite ale unei astfel de instituții și dotările necesare pentru Serviciul Cinematografic proaspăt înființat, primul de acest fel din România, destinat să producă filme documentare turistice și jurnale sonore de actualități.

Studioul cinematografic în suprafață de 200 mp era dotat la cel mai înalt standard, tratat acustic, cu aer condiționat, instalații electrice, săli de montaj și cu toate anexele necesare. Era prevăzută și o sală de proiecție cu 24 de locuri destinată lucrului și prezentării de filme.

”Este o clădire de o factură arhitecturală cu totul originală, inspirată fiind din canoanele cele mai stricte ale artei moderne, ca şi din graţia vechilor cerdacuri de mânăstiri olteneşti. Este o îmbinare foarte armonioasă de linii, de proporţii cochete, care fac din noua clădire a Oficiului Naţional de Turism unul din monumentele cele mai frumoase ale Capitalei noastre moderne. În special seara, când faţada este puternic luminată de reflectoare electrice, pare că ar fi unul din acele palate, care fac farmecul Veneţiei.” (Ilustraţiunea Română, 9 ianuarie 1938)

Ziarul ADEVĂRUL, 5 Iulie 1935 (fragment)


sursa imaginilor: 
„Oficiul Național de Turism, 4 ani de activitate, 29 fev. 1936 - 29 fev. 1940”, București, 1942

_____________________________________________________________________

Această fișă documentară se va actualiza pe parcursul timpului cu noi informații.
Data ultimei actualizări: 4 ianuarie 2022