.
.
.
.
.

8 ianuarie 2022

ARH. OCTAV DOICESCU / FÂNTÂNA ZODIAC, 1935, Parcul Carol (fișă documentară O.D.)

LUNA BUCUREȘTILOR 1935 din Parcul Carol, numită și Expoziția Urbanistică a Capitalei, a deschis drumul modernizării arhitecturii și a urbanizării Bucureștiului prin marile bulevarde care au fost realizate în anii următori. În cadrul ei a fost expusă pentru marele public macheta Planului Director de Sistematizare 1935 al Municipiului București.

Lucrările  de amenajări și de arhitectură din cadrul expoziției au fost conduse de Octav Doicescu, șeful Serviciului Lucrărilor Noi din Direcția Cadastrului și Sistematizării din Primăria Capitalei. 

În fața Parcului Carol, Octav Doicescu a proiectat Fântâna Zodiac, o fântână arteziană grandioasă, cu o vască (cupă) cu diametrul de 7 metri și un bazin cu diametrul de 14 metri, jetul fântânii putând ajunge până la 25 de metri înălțime - o realizare remarcabilă la acea vreme. 

Partea exterioară a cupei decorată de sculptorul Mac Constantinescu cu un mozaic alb-negru reprezintă cele 12 zodii. Instalația tehnică a fântânii a fost proiectată de ing. Dorin Pavel, părintele hidrotehnicii românești, ce era director tehnic în cadrul Uzinelor Comunale București, UCB. 

Idee inițială ca fântâna să fie dedicată Unirii (1.) a fost schimbată în favoarea simbolisticii și mai puternice a Zodiacului - cercul de constelații de pe traiectoria Soarelui pe sfera cerească – conferindu-se astfel și mai multă măreție monumentului.

Fântâna Zodiac ar fi trebuit să fie cu atât mai spectaculoasă cu cât ea urma să fie cap de perspectivă a unei viitoare foarte importante artere ce, în Planului Director de Sistematizare 1935, pleca de la Otopeni, trecea prin Piața Hipodromului (actuala Piață a Presei), str. Doctor Felix și ajungea în fața Parcului Carol exact în axul parcului. Aici făcea singura mare inflexiune și o cotea spre Șoseaua Giurgiului. 

Fântâna cu jetul ei de 25 de metri înălțime ar fi fost vizibilă de la mare distanță și s-ar fi proiectat pe imaginea aleii principale a parcului care, fiind ascendentă, ar fi oferit un fundal grandios.

Din cauza vicisitudinilor istoriei, această arteră nu s-a mai realizat.


Curentul, 6 mai 1935

Fântâna Zodiac în construcție (Ionel C. Ioniţă - O "lună" din istoria Bucureştilor, Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, 1998 (fotografii - Biroul fotografic al Primăriei Municipilului Bucureşti, J. Berman, W. Weiss, Arh. Alex. Petit) ).

Intrarea în expoziția Luna Bucureștilor 1935, Viitorul, 20 mai 1935

Fragment din Memoriul Planului Director de Sistematizare 1935 (varianta scurta)


Planul Director de Sistematizare 1935
Am colorat cu verde Parcul Carol. 

Planul Director de Sistematizare 1935
Am colorat cu verde Parcul Carol. Săgeata neagră indică amplasamentul Fântânii Zodiac la intersecția noii artere proiectate ce pornea de la Otopeni și ajungea la Parcul Carol cu Bulevardul Mărășești ce urma să fie prelungit spre Est până la primul inel.

Harta Bucureștiului 1935
Am indicat cu mov noua arteră proiectată ce ducea exact în axul Parcului Carol, în prelungirea aleii principale, care ascendentă fiind ar fi constituit un fundal grandios pentru fântâna cu jetul ei de 25 de metri înălțime
NOTE:

(1.) Curentul, 10 februarie 1935

DESPRE IMAGINI:

- fotografiile 1-4: cărți poștale din anul 1936, 
colecția personală
- fotografia 5: carte poștală din anul jurul anului 1950, colecția personală
Harta Bucureștiului 1935 provine de pe site-ul Muzeul de fotografie

____________________________________________________________________ 

Această fișă documentară se va actualiza pe parcursul timpului cu noi informații. Data ultimei actualizări: 4 ianuarie 2022