.
.
.
.
.

29 septembrie 2021

Film documentar cu lucrările de construcție de la uzinele de anvelope Banloc-Goodrich de la Florești, Prahova, 1938-1939

În 1938, societatea româno-americană Banloc-Goodrich construiește la Florești, Prahova, în apropierea marilor exploatații de petrol, o uzină de anvelope - importantă unitate pentru dezvoltarea țării și a industriei în zona petrolieră Prahova.
Dar această investiție avea, mai ales, un rol strategic, în perspectiva războiului care se întrezărea și care cerea înarmarea cu mijloace militare terestre și aeriene, echipate cu pneuri.
Arhitectul ales pentru proiectarea uzinei, a locuințelor muncitorilor, și a blocului de birouri din București al companiei, este Octav Doicescu.
Începută în august 1938, clădirea uzinei se ridică în câteva luni. Toate utilajele sunt aduse de partenerul american din SUA, fiind la acea ora cele mai moderne din Europa.


”Venirea la putere a lui Hitler atrage norii războiului. Apare „Mica Înţelegere” şi nevoia înarmării cu mijloace militare terestre şi aero, echipate cu pneuri, care prilejuiesc guvernului, pe baza legii industriilor, aducerea în ţară a utilajelor firmei Goodrich, din Ohio – S.U.A. cumpărate de statul român şi instalate la Floreşti, în numai 3 luni: iulie-august 1938.
Candidaseră primăriile din Lăculeţe-Dâmboviţa şi Boldeşti-Scăieni Prahova, câştigătoare fiind cea din Floreşti-Prahova, pentru că avea foarte aproape:
1- Calea ferată, 2 – Energia de la Uzina Electrică ridicată de Emil Prager în 1927 şi 3 – Apa râului Prahova!
Urmare deciziei Consiliului de Miniştrii nr. 34.251/19 VII 1937, prin Monitorul Oficial nr. 7662/29 VII 1937 „se recunoaşte însemnătatea pentru economia naţională a fabricaţiunii de către societatea „Banloc” a anvelopelor şi camerelor de automobile, autocamioane, motociclete şi biciclete” pe baza privilegiilor decretului regal 1861/1936.
Terenul provine din exproprierea a 11 hectare şi 8.910 mp din pământurile primite de localnici la 1864, prin reforma lui Vodă-Cuza.” / text: Serghie Bucur