.
.
.
.
.

28 august 2021

Despre localizarea Bazei sportive Metropola proiectată în anii '30 de arh. Octav Doicescu în Parcul Herăstrău - articol de Dan Constantin Mocanu

Încercând să localizez în Parcul Herăstrău clădirea Clubului Sportiv Metropola construit de Societatea de Gaz și Electricitate  în anii '30care apare în lista de  lucrări  a arh. Octav Doicescu, m-am lovit de faptul că nu am găsit nici un fel de documentație. 
Căutând în hărți vechi, am ajuns la o concluzie, dar pentru siguranță, am apelat la domnul Dan Constantin Mocanu, specialist cu peste patruzeci de ani de activitate profesională în domeniul energiei electrice, cu vaste cunoștințe în tot ceea ce înseamnă sistemul energetic național, care publică constant pe site-ul Simply Bucharest și care cunoaște îndeaproape istoricul Societății de Gaz și Electricitate. Am primit de la dânsul un material cu o cercetare foarte documentată pe care-l reproduc întocmai mai jos și pentru care îi mulțumesc mult!
 (L.C.)

            Fotografia Pavilionului Herăstrău al Asociaţiunii sportive Metropola este preluată din monografia:

Cum este organizată şi cum funcţionează Societatea Generală de Gaz şi de Electricitate din Bucureşti,

Bucureşti, 1938

Această lucrare terminată de imprimat la 10 septembrie 1938 a fost executată din îndemnul şi după planul domnului director general N. Caranfil, prin colaborarea direcţiilor şi serviciilor societăţii, redijarea generală având-o Secretariatul general.

Este de slabă calitate pentru că provine dintr-o copie xerox, făcută aşa cum s-a putut cu treizeci de ani în urmă, a exemplarului nr. 241 al lucrării.

            Iată ce spune monografia despre Pavilionul Herăstrău:

În cursul anului 1937 sʼa inaugurat pavilionul de sport construit de Societate şi U.C.B. pe marginea lacului Herăstrău, întrʼun loc cu o vedere foarte frumoasă asupra lacului, parcului Naţional Regele Carol II şi parcelării Jianu.

            Pavilionul are sală de mese, 2 săli cu duşuri şi cabine, un garaj de bărci, etc.

            Terenuri de tenis şi de voley-ball sunt la dispoziţia tuturor funcţionarilor vizitatori. Accesul la acest pavilion, pentru toţi funcţionarii Societăţii este, în orice zi, foarte uşor, cu autobuze care conduc până la podul Herăstrău, de unde mai sunt cca. 300 m.

            Atât casele de odihnă dela Snagov şi Eforie, cât şi pavilionul dela Herăstrău, îndeplinesc roluri de imbold şi perfectare a operei de cultură fizică practicată în sălile Societăţii, imbold pentru cei ce au început acolo să aprecieze folosul mişcărilor fizice, perfectare pentru cei obişnuiţi cu sporturile şi gimnastica.

            O cunoscătoare a zonei relatează:

... la acest club exista  o zonă pentru ambarcaţiuni. La parter era restaurant, iar la etaj vestiare. Se pare (dar nu e sigur), că faţadele nu erau din cărămida aparentă, ci erau tencuite în alb. Undeva lângă club existau nişte terenuri de tenis, care s-au păstrat pâna azi.

            ▪ O fotografie de epocă înfăţişează, dinspre terasa restaurantului Pescăruş, malul lacului Herăstrău pe care erau amplasate bazele sportive: Metropola, Iacht Club Bucureşti, Iacht Club Regal Român şi Clubul sportiv al Aviaţiei.Să-l privim mai de aproape, începând de la stânga:

 
Singura clădire care se potriveşte cu cea din fotografia cuprinsă în monografie (Pavilionul Herăstrău) apare în detaliul nr. 4.

 


Poate fi identificată cu uşurinţă pe planul cadastral:

 


În fotografia postata de Marius Ionescu, însoţită de textul: ”Anul 1950. La terasă în Herăstrău. Vis a vis se vede debarcaderul unde acosta vaporasul si restaurantul Debarcader. Dincolo de debarcader era restaurantul Parc cu mai multe saloane si frumoase gradini de vara, un loc ideal pentru facut nunti”, NU se vede nici debarcaderul public, nici restaurantul Debarcader, ci chiar Pavilionul Herăstrău al Asociaţiunii sportive Metropola.


Îmi amintesc foarte bine că vaporaşul traversa în linie dreaptă, nu ocolea insula şi că debarcaderul public şi restaurantul din apropierea lui se aflau spre capătul peninsulei. Amintirea mea este confirmată de planul cadastral: