.
.
.
.
.

4 august 2021

Cabana Babele din Munții Bucegi / arh. Octav Doicescu, 1936

 
1937, fotografie din arhiva Andrei Doicescu - foto 1


1939 - foto 2


1939 - foto 3


1939 - foto 4


1939 - foto 5


1939 - foto 6


1939 sau 1940 - foto 7


Prima imagine face parte din Arhiva Andrei Doicescu (foto 1) și înfățișează Cabana Babele în timpul construcției - se observă scara sprijinită de fațadă și în fața cabanei mormane de pietre folosite la zidire, Această fotografie a cabanei datează probabil din 1937 și este sigura care este fidelă proiectului lui Octav Doicescu.

Începând cu 1939, în fațada cabanei apar modificări. Probabil, din cauza afluxului neașteptat de mare de turiști, majoritatea spațiilor anexe și de depozitare de la demisol au fost transformate în spații de cazare. Astfel că în fotografiile din 1939:

- ferestrele de la demisol care inițial erau niște mici goluri împușcate în zidărie (foto 1), acum apar mărite, modificând nefericit raportul plin-gol al fațadei, sunt altfel dispuse și cu ancadramente de piatră realizate într-un stil străin de cel al lui Octav Doicescu. 

- pridvorul de la demisol de pe fațada de acces care in 1937 este deschis (foto 1), în fotografiile din 1939 apare parțial închis. Acest pridvor avea rolul de a crea un spațiu tampon la intrare, de a proteja ușa și ferestrele din pridvorul de la demisol de rafalele de zăpadă, era un spațiu pentru deszăpezirea turiștilor. 

Dar transformările suferite de Cabana Babele nu se opresc aici. Dacă în 1939 se intervine doar asupra golurilor de la demisol și colțului pridvorului de la demisol, în anii comunismului apar și alte modificări:

- tot pridvorul de la demisol capătă ferestre, 
- pridvorul de la etaj (care avusese același rol de protecție a ferestrelor de rafalele de viscol) se închide cu tâmplărie 
- pe fațada de acces se adaugă un foișor închis cu funcțiunea de windvang. 
- în partea dreaptă a cabanei apar niște extensii. 

Toate aceste transformări, începând cu 1939 au avut loc, probabil, fără consultarea lui Octav Doicescu.

După 1989 modificările au continuat în mod dramatic cu masive adăugiri hidoase astfel încât azi cu greu mai recunoști arhitectura originală a cabanei."Romania", Anul II, Nr. 11, Noiembrie 1937


sursa fotografiilor:
- prima fotografie face parte din arhiva Andrei Doicescu și a fost preluată de pe Blogul Octav Doicescu.
- fotografiile (2.) - (5.) au fost achiziționate de pe site-ul  http://www.teutsch.ro/archiv-bibliothek/bildarchiv/
- fotografia (7.) Blogul Îmi pasă