fig. 1. Locuințe pentru angajați în Grădina Botanică,
sursa fotografiei: Arhiva Andrei Doicescu
Spre deosebire de clădirea restaurantului proiectat de Octav Doicescu în Grădina Botanică, avariat de bombardamentele din 1944 și care ulterior a fost refăcut, această casă destinată funcționarilor Grădinii Botanice nu a mai fost reconstruită după bombardament, fiind probabil distrusă într-o măsură prea mare.
În partea dreaptă a primei fotografii (fig. 1) se observă unul dintre turnurile de răcire din lemn existente la acea dată la CET Grozăvești (fig. 6), ceea ce a ușurat localizarea amplasamentului casei.
”În anii 1927-1929, din cauza faptului ca apa Dâmboviței nu mai era suficientă pentru răcirea condensatoarelor, au fost construite primele turnuri de răcire realizate din lemn. Fiecare dintre aceste turnuri era capabil să răcească 3600 mc apă/oră cu circa 10 grade Celsius. Astăzi, turnurile de răcire sunt realizate din beton armat și pot răci până la 5000 mc apă/oră.” (1.)
Pe planul răspândirii bombelor căzute în Gradina Botanică în 1944 (fig. 4), pe presupusul amplasament al casei rezultat în urma analizei fotografiei 1, este figurată o clădire care în prezent nu mai există, pe care am încercuit-o cu roșu și care avea următoarele caracteristici:
- dimensiunile apropiate de ale casei pe care o cercetăm.
- planul în formă de U. În fotografiile 1 și 2 putem observa pe fiecare capăt al casei cu etaj câte o aripă scurtă, doar parter.
Pe două din colțurile respectivei clădirii sunt indicate 2 gropi de bombe, și alta în imediata vecinătate, ceea ce înseamnă că bombardamentul a produs completa distrugere a casei.
Analizând aceste date, putem spune că această clădire care apare în planul din 1944 este locuința angajaților Grădinii Botanice proiectată de Octav Doicescu în 1934.
fig. 2. Locuințe pentru angajați în Grădina Botanică,
fotografie: arh. Alex. Petit, sursa fotografiei: Arhiva Andrei Doicescu
fig. 3. Locuințe pentru angajați în Grădina Botanică,
sursa fotografiei: Arhiva Andrei Doicescu
fig. 4. Planul Grădinii Botanice cu răspândirea gropilor de bombe, 1944
fig. 5. Captură de pe Google Earth cu zona Grădinii Botanice
fig. 6. Primele turnuri de răcire din lemn de la Uzinele Grozăvești.
sursa imaginilor:
fig. 1 - 3 Arhiva Andrei Doicescu
fig. 4 - pagina Facebook a Grădinii Botanice ”Dimitrie Brândza”
fig. 6 - Pagina Primariei Sectorului 6
note:
1. Pagina facebook Electrocentrale Bucuresti ELCEN
Această fișă documentară se va actualiza pe parcursul timpului cu noi informații.
Data ultimei actualizări: 25 martie 2022