.
.
.
.
.

29 martie 2022

ARH. AUREL DOICESCU / CASE PENTRU LUCRĂTORII UZINELOR ELECTRICE GROZĂVEȘTI (CET Grozăvești), 1938-1939, Aleea Portocalilor 4 și 6, București

Aurel Doicescu, angajat al Societății Generale de gaz și Electricitate SGGE din 1933, proiectează în 1938-39(1) locuințele pentru lucrătorii Uzinei Electrice Grozăvești(2) amplasate pe terenul uzinei în extremitatea de pe Aleea Portocalelor. Astfel de locuințe destinate acelora care trebuiau să țină în permanență sub supraveghere buna funcționare a utilajelor existau la toate uzinele electrice. Aceste case ar fi trebuit să fie în număr de cel puțin patru, dar din cauza războiului s-au ridicat doar două(3)

Privind planul de situație, se observă un lucru interesant. În Grădina Botanică a existat până la bombardamentele din 1944 o casă proiectată de Octav Doicescu – Aurel Doicescu era fratele mai tânăr al lui Octav Doicescu – cu funcțiunea de locuință pentru angajații Grădinii Botanice. 

Această casă proiectată în 1934, în același timp cu amenajarea grădinii – Grădina Botanică fiind la acel moment în administrarea Primăriei Capitalei –,  a fost amplasată gard în gard și pe aceeași linie cu casele care aveau să fie construite în 1938-39 pentru CET Grozăvești.
Trebuie să remarcăm că în 1934 Octav Doicescu era angajat arhitect atât la Primăria Capitalei – funcție de pe care s-a ocupat de proiectul de reamenajare al Grădinii Botanice și de construcțiile noi ridicate aici – dar și la Societatea Generală de Gaz și Electricitate SGGE (din 1932 până în 1934), societate care ținea tot de primărie. 

Analizând unde a amplasat Octav Doicescu locuința angajaților grădinii în 1934, se poate presupune că SGGE avea în calcul încă de atunci construirea caselor pentru angajați, case care nu ar fi putut ridica decât pe latura spre Aleea Portocalilor, și Octav Doicescu a gândit realizarea unui singur ansamblu din toate aceste case. Acest ansamblu a și fost realizat în 1939 prin adăugarea caselor proiectate de Aurel Doicescu și a existat până în 1944.

Cert este că în 1939 AD preia stilul casei proiectă de OD în 1934 în Grădina Botanică, stil exersat și la casele din Parcul Jianu 1937-1939 unde Aurel Doicescu a fost colaboratorul lui Octav Doicescu.










Arh. Octav Doicescu, Locuințe pentru angajați în Grădina Botanică, 1934, 
distruse în bombardamentele din 1944 / fotografie: arh. Alex. Petit


Colaj alcătuit din ”Planul răspândirii bombelor căzute în Gradina Botanică în 1944” și un fragment corespunzător caselor de pe Aleea Portocalilor 4 și 6 extras de pe Google Earth.


Extras de pe Google Earth cuprinzând zona din jurul Aleii Portocalilor 4 și 6


Articol din Dicționar al arhitecturii românești moderne (sec. XIX, XX, XXI)
(Asociația Bucureștiul Meu Drag)



sursa imaginilor:

- fotografii 2022: Liliana Chiaburu
”Planul răspândirii bombelor căzute în Gradina Botanică în 1944” copiat de pe pagina FB a Grădinii Botanice ”Dimitrie Brândza”

note: 

1 - apud dl. Ion Drumea, locatar în casa de pe Aleea Portocalelor 6 începând cu 1972, care cunoaște istoria celor două case.
2 - Dicționar al arhitecturii românești moderne (sec. XIX, XX, XXI), Asociația Bucureștiul Meu Drag


3 - apud ing. Constantin Dan Mocanu


_____________________________________________________________________ 
 Această fișă documentară se va actualiza pe parcursul timpului cu noi informații. 
 Data ultimei actualizări: 29 martie 2022