...

18 noiembrie 2009

Ziua a II-a a Atelierului internaţional de pictură bisericească al Grupului EIKONA - Iaşi, 16-19 noiembrie 2009imagini realizate de Mihai Coman
(pentru o vizualizare mai bună daţi clic
pe imaginile care se derulează)


Căutaţi postările cu eticheta pictură bisericească.
.

3 comentarii:

 1. Imi cer iertare,pot sa intreb,daca in zilele noastre ati pictat @CINA CEA DE TAINA" avind 2 dintre Apostoli stind pe scaune in fata MESEI???Ati vazut asa ceva???Mi s-a intimplat sa vad,asemenea pictura pe un Iconostas.

  RăspundețiȘtergere
 2. O sa il rog pe Mihai sa va raspunda cand va putea. El este pictor bisericesc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Exista astfel de icoane dar sunt tarzii si nu sunt cele mai folositoare. De ce?
  Compozitia bizantina se construieste dupa anumite reguli. Prima si cea mai importanta care le guverneaza si pe celelalte este:
  icoana trebuie sa vina catre credincios/privitor, trebuie sa intre in relatie cu el. Icoana trebuie sa vina in timpul si spatiul credinciosului/privitorului pentru a se implini.
  Pentru ca acest lucru sa se realizeze icoana nu are trei dimensiuni. Ii lipseste adancimea. Cea de a treia dimensiune a icoanei este distanta dintre aceasta si privitor/credincios. Orice amanunt sau constructie compozitionala care da un spatiu prorpiu era ocolit de maestrii bizantini. Era ocolita orice schema compozitionala care forma un spatiu interior in icoana. Niciodata nu se reprezinta personaje care se afla cu spatele la privitor pt ca astfel nu pot intra in relatie cu acesta. Compozitia la care va referiti se incadreaza aici. Asezand doi dintre apostoli cu spatele la privitor se creaza un spatiu interior in icoana care ingreuneaza relationarea acesteia cu privitorul. Deci ar fi mai bine sa se evite acest lucru.
  sperand ca am fost destul de clar...
  mihai

  RăspundețiȘtergere