.
.

7 noiembrie 2009

Atelierul internaţional de pictură bisericească - Iaşi, 16-19 noiembrie 2009


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
În perioada 16 noiembrie 2009 - 19 noiembrie 2009 la Facultatea de Teologie Dumitru Staniloae a Universităţii din Iaşi se va desfăşura Atelierul internaţional de pictură bisericească.

Pentru detalii puteţi citi comentariile din subsolul acestei postări.
.
(pentru o vizualizare mai bună, daţi clic pe fiecare imagine)

fotografii: Mihai Coman
.
Georgios Kordis - Ospitalitatea lui Avraam
Mihai Coman - Sfântul Sinod de la 1351
Yaroslava Alexeeva şi Eugenia Davydenko - Sfântul Gheorghe

Frescele de mai sus au fost realizate în cadrul Primului Simpozion Internaţional de Iconografie, Salonic, mai 2009. Autorii acestora vor participa şi la Atelierul internaţional de pictură bisericească, Iaşi, noiembrie 2009.


UPDATE 1:
Evoluţia zilnică a Atelierul internaţional de pictură bisericească, Iaşi, 16-19noiembrie 2009 şi imaginile lucrărilor realizate de fiecare participant o puteţi vedea dând clic aici .

UPDATE 2:
În zilele de 11 si 12 martie 2010 va avea loc la Iaşi Atelierul Internaţional de Pictură Bisericească (ediţia a 2-a) cu participarea prof. dr. Georgios Kordis de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia.
În cadrul Atelierului prof. dr. Georgios Kordis va picta compoziţia Minunea din Colose a Sfântului Arhanghel Mihail în tehnica tempera cu ou.
Atelierul este deschis publicului.
(cititi aici http://atelieruldearhitectura.blogspot.com/2010/03/atelierul-international-de-pictura.html
şi aici http://atelieruldearhitectura.blogspot.com/2010/03/georgios-kordis-iasi-11-martie-2010.html)


Căutaţi postările cu eticheta pictură bisericească.Programul Grupului EIKONA

Grupul EIKONA s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin şi este alcătuit din profesori de pictură bisericească din universităţi din Bulgaria, Grecia, România, Rusia şi Serbia.

Prin intermediul unui spectru larg de manifestări (ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe, etc.) se urmăreşte promovarea picturii bizantine, explicarea sensului şi funcţionalităţii acesteia.

Un accent deosebit se pune pe evidenţierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca şi arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesială realizează dialogul viu şi personal cu Dumnezeu în prezent.

Întrucât comunitatea eclesială este vie şi, prin urmare, într-o dinamică continuă, este de aşteptat ca şi limbajul în care aceasta se exprimă (arta bisericească) să fie într-o continuă dinamică. Nu este acceptabilă poziţionarea pasivă pe care tindem să o avem faţă de arta bisericească. Nu numai că nu este firesc să ne rezumăm la copierea şi reproducerea vechilor artefacte: icoane, obiecte de cult, etc.; acest lucru semnalează lipsa trăirii personale a relaţiei cu Dumnezeu şi cu sfinţii săi, în comunităţilor din care facem parte. Sigur că, dimensiunea creativă trebuie foarte bine înţeleasă şi adânc fundamentată în tradiţia Bisericii şi în scrierile patristice. Nu ne referim la o înnoire gratuită, de tip formal-artistică, ci mai degrabă la un mod personal de a trăi viaţa în Biserică.
Grupul EIKONA îşi sprijină argumentarea pe diferenţele formale majore observabile în arta bisericească a popoarelor ortodoxe. Deşi exprimă, înfăţişează acelaşi conţinut şi are aceeaşi structură, arta are trasături stilistice deosebite în funcţie de regiunea geografică din care provine. Aşezate alături, aceste formule diferite de exprimare arată cât de importantă este corelarea modului de exprimare plastică cu modul de trătire a credinţei.

În acest sens socotim că varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA va ajuta la înţelegerea creativităţii şi aprofundarea picturii bisericeşti bizantine.

Grupul EIKONA este alcătuit din:
- Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia;
- Prof. Yaroslava Alexeeva şi Prof. Eugenia Davydenko, Institutul Ortodox de Teologie şi Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
- Prof. Filip Davydov, Institutul Ortodox de Teologie şi Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
- Lector Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia;
- Lazar Predrag Markovic, Istoric de artă, Director de expoziţii la Centrul Cultural Creştin din Belgrad, Serbia;
- Prof. Ivanova Desislava, Departamentul de Artă Creştină a Facultăţii de Teologie a Universităţii «Sf. Chiril şi Metodie» din Veliko Târnovo, Bulgaria;
- Asistent Univ. Sorin Albu, Catedra de Conservare şi Restaurare a Operelor de Artă, Facultatea de Arte a Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca;
- Asistent Univ. Mihai Coman , Catedra de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universităţii Bucureşti.

.

9 comentarii:

 1. Atelierul va fi organizat de Grupul EIKONA (Pictori bisericești care predau în universitățile europene) și Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

  Grupul EIKONA s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin și este alcătuit din profesori de pictură bisericească din universități din Bulgaria, Grecia, România, Rusia și Serbia.

  Prin intermediul unui spectru larg de manifestări (ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziții, conferințe, etc.) se urmărește promovarea picturii bizantine, explicarea sensului și funcționalității acesteia.

  Un accent deosebit se pune pe evidențierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca și arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesială realizează dialogul viu și personal cu Dumnezeu în prezent. Întrucât comunitatea eclesială este vie și, prin urmare, într-o dinamică continuă, este de așteptat ca și limbajul în care aceasta se exprimă (arta bisericească) să fie într-o continuă dinamică. Nu este acceptabilă poziționarea pasivă pe care tindem să o avem față de arta bisericească. Nu numai că nu este firesc să ne rezumăm la copierea și reproducerea vechilor artefacte: icoane, obiecte de cult, etc.; acest lucru semnalează lipsa trăirii personale a relației cu Dumnezeu și cu sfinții săi, în comunităților din care facem parte. Sigur că, dimensiunea creativă trebuie foarte bine înțeleasă și adânc fundamentată în tradiția Bisericii și în scrierile patristice. Nu ne referim la o înnoire gratuită, de tip formal-artistică, ci mai degrabă la un mod personal de a trăi viața în Biserică.

  Grupul EIKONA își sprijină argumentarea pe diferențele formale majore observabile în arta bisericească a popoarelor ortodoxe. Deși exprimă, înfățișează același conținut și are aceeași structură, arta are trasături stilistice deosebite în funcție de regiunea geografică din care provine. Așezate alături, aceste formule diferite de exprimare arată cât de importantă este corelarea modului de exprimare plastică cu modul de trătire a credinței.

  În acest sens socotim că varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA va ajuta la înțelegerea creativității și aprofundarea picturii bisericești bizantine.

  In primele trei zile ale Atelierului invitatii vor realiza cate o pictura murala in incinta Facultatii de Teologie Dumitru Staniloae din Iasi.
  Pe toata durata atelierului spatiul va fi deschis publicului.
  In cea de a patra zi joi 19.11.2009 va avea loc o sesiune de comunicari cu tema: Metode de predare a picturii bisericesti.

  Invitaţi:

  Grupul EIKONA:
  - Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universității din Atena, Grecia;
  - Prof. Yaroslava Alexeeva și Prof. Eugenia Davydenko, Institutul Ortodox de Teologie și Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
  - Prof. Filip Davydov, Institutul Ortodox de Teologie și Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
  - Lector Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte și Restaurare din Belgrad, Serbia;
  - Lazar Predrag Markovic, Istoric de artă, Director de expoziții la Centrul Cultural Creștin din Belgrad, Serbia;
  - Prof. Ivanova Desislava, Departamentul de Artă Creștină a Facultății de Teologie a Universității «Sf. Chiril și Metodie» din Veliko Târnovo, Bulgaria;
  - Asistent Univ. Sorin Albu, Catedra de Conservare și Restaurare a Operelor de Artă, Facultatea de Arte a Universității de Arte și Design Cluj-Napoca;
  - Asistent Univ. Coman Mihai, Catedra de Artă Sacră a Facultății de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universității București;

  - invitat de onoare maestrul Grigore Popescu restaurator și pictor bisericesc;
  - Profesori de specialitate de la facultățile de profil din Iași.

  RăspundețiȘtergere
 2. CU siguranta poate asista oricine.

  Iata un link de contact:

  http://www.facebook.com/event.php?eid=167003951509

  RăspundețiȘtergere
 3. Dupa cum pare, cred ca va fi foarte interesant. Abia astept sa ii vad la lucru. Remarc ca nu s-a facut publicitate aproape deloc, avand in vedere ca se intampla ceva deosebit(pt d-l Mihai C.).Domnul Grigore Popescu va lucra si el?

  RăspundețiȘtergere
 4. In principiu, dl. Grigore Popescu va veni sa participe la lucrari, insa nu este sigur. Informatiile le am de la Mihai Coman care imi este prieten, dar care nu se numara printre organizatori. Iar despre publicitate, cine trebuie sa afle, iata, afla.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ar fi foarte interesant Mirel... o sa vedem ... cine stie

  Va fi deschis de tot, atelierul :D))
  Se va lucra in 4 sali, iar dl Popescu in cazul in care ruseste sa vina a spus ca va lucra.
  S-a facut un pic de publicitate in Iasi, la Bucuresti aproape deloc
  Sunteti cu totii asteptati.
  mihai

  RăspundețiȘtergere
 6. @ Mihai

  Cred ca cu ajutorul Ambasadei Romaniei in SUA si, de ce nu, al ICR New York (care ar avea sansa sa mai spele din vechile pacate zugravite pe ici-colea), s-ar putea organiza Atelierul si pe pamant american.

  RăspundețiȘtergere
 7. Veti putea vedea pe blog postarile cu evolutia zilnica a Atelierului international de pictura bisericeasca de la Iasi.

  Trebuie doar sa le cautati dand clic pe inscriptia Atelierul de arhitectura din antetul blogului...

  RăspundețiȘtergere
 8. Salut Mirel
  suntem foarte interesati de noi proiecte si de asemenea de finantari pentru cele existente
  daca ai idei si/sau daca te intereseaza activitatea grupului te rog sa ma contactezi la comancmihai@yahoo.com
  mihai

  RăspundețiȘtergere
 9. @ Mihai

  Salut, va voi scrie cat de curand. Numai bine!

  RăspundețiȘtergere