.
.

22 octombrie 2009

Sat turistic la Dealu Frumos (Satul Prunilor), Dâmboviţa - arh. Denisa - Mihaela Vîrlan

Proiect participant la Anuala de arhitectură Bucureşti,
ediţia a VII-a 2009, secţiunea arhitectură
.


fotografii realizate de arh. Cristian Severin
.

10 comentarii:

 1. Ce mult mă bucur că aţi pus o fotografie a dumneavoastră! Să fie bucuria de a descoperi încă un chip al lui Dumnezeu, un truditor pentru apropierea de El şi asemănarea cu El? Postarea este foarte atrăgătoare. Oare este şi realizabilă în curând? Va arăta vreodată România aşa cum este duhul neamului ei?

  RăspundeţiȘtergere
 2. Ce frumos stiti sa scrieti! Multumesc!...

  Satul turistic este alcatuit doar din cele 7 case identice care se vad in imagini si care au regim de pensiune.
  Investitorul am inteles ca este un englez care dupa ce proiectul a fost finalizat foarte bine, dupa parerea mea, nu a mai reusit sa administreze corespunzator satucul. Poate in viitor va fi pus mai bine in valoare.

  RăspundeţiȘtergere
 3. Liliana, ma bucur ca ai iesit din soba! :))

  Nu-s rele deloc aceste case. Ce-i cu ele?

  RăspundeţiȘtergere
 4. Iulian, multumesc pentru intampinare! :)

  Din pacate, despre aceste case nu stiu nimic in plus fata de ce se vede si de ce am scris in comentariul de mai sus. Si mie mi se par reusite, de aceea le-am si postat. Nici despre autoarea lor nu stiu deocamdata chiar nimic. Pozele sunt facute de un coleg care a petrecut cateva ceasuri acolo.

  RăspundeţiȘtergere
 5. nu copierea formelor pune duh in lucruri ci repetarea gesturilor originare, cu maxima sinceritate...ma gandesc la coborarea artei autentice din rit.
  poate ca executia este de buna calitate, poate ca autorii au avut cele mai bune intentii, dar..cand vad duplicate, am acelasi sentiment de respingere, nepotrivire,..ridicol, fie ca forma este originala/moderna sau istorica; spititul nu este nici pe departe cel al Traditiei..

  si, invers, ...sentimente de bucurie, autentic si admiratie in fata unor case, care, desi foarte moderne ca forma, par ca ies din timp prin legatura vie cu spiritul locului si prin simplitatea si sinceritatea gestului calificat... in sensul asta ar fi multe de invatat de la arhitectura japoneza, de exemplu...

  RăspundeţiȘtergere
 6. @ anonim
  Citind cele scrise de dvstra, ma gandesc ca acest comentariu l-ati postat la casele Denisei Varlan pentru ca unul dintr cele doua paragrafe ii este dedicat. Cred ca cel de-al doilea...
  Aceasta a fost ideea?

  RăspundeţiȘtergere
 7. ...nu, primul. nu e vorba de case. e o casa si 6 clone, din cate am inteles... si asta ma deranjeaza in imagine: pentru mine, e ceva nefiresc sa vad un model de casa repetat identic, in serie. oricat ar fi el de bun.. iar acolo vad productie de serie. ceea ce nu se potriveste cu nici o arta traditionala..

  RăspundeţiȘtergere
 8. @ anonim

  Dupa pertinenta comentariilor cred ca suntem colegi :) si imi pare bine de intalnire.

  Aveti dreptate pe fond, dar cred ca vina o poarta investitorul care, aproape ca mai mereu se zgarceste acolo unde nu este cazul si anume la partea de arhitectura. Ma bucur ca vizitatorii blogului sa aiba pareri despre casele expuse si chiar incurajez la asta, dar eu, ca si gazda a colegilor mei, nu cred ca este cazul sa ma implic in critica caselor lor.

  Stiti ca nu prea se gasesc usor exemple de arhitectura traditionala contemporana. Daca aveti posibilitatea sa imi trimiteti fotografii cu case traditionale sau inspirate de arhitectura traditionala facute de dvstra sau de colegii nostri, v-as ruga sa o faceti. Este util, cred, sa apara mai multe genuri de abordari.

  Iar legat de arhitectura japoneza, sunt de acord cu dvstra. Eu de multe ori spun beneficiarilor mei, mai in gluma sau mai in serios (dar ei o iau ca gluma :)) ), ca eu fac arhitectura romaneasca si arhitectura japoneza… Dar asta este o discutie pe care am putea-o purta, poate, la o postare anume.

  Oricum, voi pune si postarea asta la tag-ul/eticheta “discutii”. Si stiu ca peste putin timp voi primi o provocare la o discutie legata de arhitectura traditionala contemporana pe care o voi pune pe blog. Poate stati pe aproape... Si dvstra si ceilalti colegi arhitecti care mai treceti pe aici.

  RăspundeţiȘtergere
 9. Este vorba de "Satul Prunilor", creat de firma imobiliara a lui Nicolae Ratiu (el fiind vazut ca "englez").

  RăspundeţiȘtergere
 10. @ Radu Al.-Com
  Multumesc, am facut acum completarea in titlu.

  RăspundeţiȘtergere